Поводом изјаве хрватске председнице Колинда Грабар Китаровић да Срби који су «напустили» (протерани!) територију Хрватске немају право да врате своју имовину, а нарочито некретнине, Координација удружења избеглих и расељених у Србији затражила је од Владе Србије и Републике Српске да заузму став.

У њиховом саопштењу се наводи да је Колинда Грабар Китаровић то изјавила јер је на снагу ступио нови закон у Хрватској који је увео промену сматрања шта је чија имовина.

Координација удружења избеглих и расељених у Србији тражи од председника Скупштине Србије и Републике Српске да сазову посебне тематске седнице парламента на којима ће «донети резолуцију у вези са дискриминаторским законом у Хрватској», а од Влада Србије и РС тражи да по хитном поступку донесу одговарајуће законске акте којима ће се «до даљег конфисковати сва имовина Хрватске на територији Србије, као и имовина фирми чији су већински власници држављани Хрватске, док се не повуче тај закон».

Истовремено, од Владе Србије и Републике Српске захтевају да «конфискују имовину Хрватске у Србији и РС, распродају је и тим средствима бар делимично обештете грађане који су тим законом оштећени».

Тврде да се вредност потраживања Срба протераних из Хрватске процењује на око 40 милијарди евра, наводећи да тачних званичних података нема јер, како кажу, Влада Србије још није извршила процену на основу евиденције која је завршена још 1996. године.

У оквиру кровне организације удружења «Координација удружења избеглих и расељених у Републици Србији» делују 36 регистрованих удружења грађана протераних и избеглих из Хрватске, БиХ, Косова и Метохије, наводи се у саопштењу.

 

Танјуг

Тагови: ; ; ; ; ; ; ;