Председник Чешке Милош Земан поново је критиковао санкције Запада против Русије и оценио да оне ничему не воде, пошто Русија због њих неће пропасти већ се у њој само гради мит тврђаве под опсадом.

«Санкције никада ничему не воде. Ако вас неко буде убеђивао да Русија пропада због санкција немојте му веровати. Противник сам било каквих санкција, не само тих против Русије. Из историје знамо да не само да ничему нису водиле већ су стварале мит тврђаве под опсадом», рекао чешки председник у дебати са студентима Финансијског и управног факултета у Прагу.

 

Земан се са студентима нашалио поводом честих и оштрих критика управо од младих Чеха за председникове проруске ставове да је наравно проруски председник, али исто онако како је прокинески, произраелски, а после победе Доналда Трампа и проамерички председник.

 

«У стварности сам само и једино председник Чешке», рекао је Земан.

 

Земан је студентима данас одржао предавање о интервенцијама против прејаке круне које је после три године недавно окончала Чешка народна банка.

 

Он је у дебати хвалио прелазак на евро због повећања поверења инвеститора у привреде земље која улази у европску монетарну унију, али и упозорио да Чешка не би требало да прелази на евро док постоји опасност да ће чешки порески обвезник морати да плаћа дугове Грка.

 

«Европска унија би требало да ту заведе ред и избаци Грчку из еврозоне», рекао је Земан.

 

Чешки председник оценио је да ЕУ последњих година прави грешку за грешком наводећи да је у монетарној области то стабилизациони механизам који омогућава да се позајмљује и оним земљама које нису у стању а нису ни вољне да своје дугове враћају.

 

«Грчка пропада све дубље у кризу и кривицом владе коју има. А није добро да чешки порески обвезник плаћа грчке дугове. То је моја основна замерка против увођења евра у садашње време», рекао је Земан.

 

 

 

РТС

Тагови: ; ;