Америчка војска разматра могућност пресретања и обарања севернокорејских пројектила током теста који имају за циљ да демонстрирају моћ Пјонгјанга,  пише лист Гардијан, позивајући се на два извора.

 

Како пише Гардијан, због повећане напетости  услед ракетних проба Северне Кореје, Пентагон тражи начине да изврши притисак на земљу по питању денуклеаризације.

Амерички секретар за одбрану Џејмс Матис, је обавестио Конгрес о овом предлогу, али војска још није донела одлуку о пресретању севернокорејских ракета.

У случају пресретања, наводи  извор, америчка војска неће користити анти-ракетн систем THAAD  постављен у Јужној Кореји(да би избегла увлачење друге земље у сукоб) већ ће уместо тога америчка војска монтирати систем на брод за рано упозоравање «Ејгис»

Такође, извор истиче  да америчка војска може покушати да убеде Јапан да користе постојеће одбрамбене способности.

Један од америчких званичника  је рекао листу да је разматрање могућности војске да се обори севернокорејски пројектил била једна од тема на састанку америчког председник Доналда Трампа  са лидером Кине  Си Ђинпингом на Флориди.

Међутим према речима стручњака , пресретање севернокорејских пројектила током теста може довести до ескалације коју Вашингтон неће моћи да контролише.Они су истакли да је таква ситуација може имати потенцијално разорне последице по америчке савезнике- Јужна Кореју и Јапан.

 

Подсетимо да је потпредседник САД Мајкл Пенс изјавио  да су САД  спремне да одбију било какав напад, користећи  конвенционално и нуклеарно оружје, током своје посете Јапану.

 

«Сједињене Државе су спремне да пруже ефикасан одговор на било који напад употребом конвенционалног или нуклеарног оружја» — рекао је Пенс коментаришући ситуацију са Северном Корејом.

Ситуација на Корејском полуострву је изузетно напета.

Стручњаци се слажу да Северна Кореја може да 25. априла, када се обележава годишњица Корејске народне армије, да спроведе шест нуклеарних проби или лансирања.

Тагови: ; ;