Савезничке снаге сазнале су за холокауст две и по године раније него што се досада веровало и чак су припремиле оптужнице за ратне злочине против Адолфа Хитлера, открили су недавно пронађени тајни документи.

 

Откривени документи УН, који нису били јавни скоро 70 година, показују да су САД, Велика Британија и совјетска влада већ у децембру 1942. године знале да је убијено најмање два милиона Јевреја, а да је још пет милиона било животно угрожено, пише британски Индипендент.

 

Лист наводи да су савезници, упркос том сазнању, учинили веома мало како би спасили оне који су били у смртној опасности или им понудили уточиште. У марту 1943. године, министар у ратном кабинету Винстона Черчила Висконт Кранборн рекао је да Јевреје не би требало сматрати посебним случајем и да је «Британија већ препуна избеглица».

 

Дан Плеш, аутор недавно објављене књиге «Људска права после Хитлера», рекао је за Индипендент да су највеће силе коментарисале масовно убијање Јевреја две и по године пре него што се досада мислило да су сазнале за то.

«Сматрало се да су сазнали за Холокауст када су открили концентрационе логоре, али ово су јавно коментарисали у децембру 1942. године», рекао је Плеш.

ужаси Холокауста

Према његовим речима, савезници су припремали оптужбе за ратне злочине на основу сведочења људи који су прокријумчарени из кампова, као и извештаја покрета отпора у многим окупираним земљама.

 

Плеш је открио и да су изасланика Теодора Рузвелта, Херберта Пела одбили антисемити из Стејт департмента.

 

Пел је касније тврдио да су појединци у Стејт департменту били забринути да би амерички економски односи са Немачком након рата могли бити нарушени, уколико се настави такво кривично гоњење.Након што је Пел изашао са тим у јавност, Стејт департмент се сложио да се спроведе судски процес у Нирнбергу.

 

Дан Плеш је истакао да је архива на којима је засновао истраживање била затворена за истраживаче 70 година, а отворена је након интервенције бивше америчке амбасадорке при Уједињеним нацијама Саманте Пауерс

Извор РТС

Тагови: ; ; ;