Изложба о Јасеновцу биће отворена 28. априла у Народној скупштини Србије, што ће бити допринос ове институције ширењу истине о једном од највећих стратишта и сигурно најбруталнијем логору у Другом светском рату, рекао је председник Одбора Народне скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Иван Костић.

Костић је на седници Одбора указао да је истина о Јасеновцу и страдању Срба веома важна, посебно у овом времену када су, како је истакао, усташтво и неонацизам постали званичне политике суседне Хрватске, те Украјине.

«Потребно је да на овај начин направимо превенцију геноцида. У Хрватској данас видимо да се не поштују уставна права српске мањине» — упозорио је Костић.

Истакао је потребу да се у Народној скупштини Србије усвоји декларација о страдању српског народа у 20. веку и присутне упознао о чињеници да је дио неколико предлога декларације, које су Скупштини упутила различита удружења и организације, упућен у кабинет премијера Србије.

«Крајњи циљ је да се у УН усвоји резолуција о страдању српског и јеврејског народа у НДХ. У последњих 20 година српски народ је анатемисан и проглашаван геноцидним, а свет не зна да је управо над Србима почињен геноцид. Јасеновац је најбруталнији логор у коме су кориштене најбруталније методе мучења и у ком је убијено 19.432 деце» — рекао је Костић.

Он је нагласио да држава Србија полако стаје иза тематике Јасеновца и подсетио да је изложба о Јасеновцу у организацији Министарства спољних послова Србије 27. јануара постављена у Њујорку и Њу Џерсију.

Љиљана Никшић, из Министарства спољних послова Србије, прецизирала је да ће на изложби бити постављен 31 пано, а да ће на њима, између бројних фотографија и докумената бити презентовани и изводи из дневника њемачких официра који се односе на Јасеновац, а који су чувани у Архиву у Ревенсбургу, као и говори неки од њих.

Предвиђено је да Изложба о Јасеновцу у централном холу Народне скупштине Србије буде постављена до 10. маја.

У организацији изложбе, осим Одбора за дијаспору и Србе у региону, учествовао је и Одбор Народне скупштине Србије за права детета, а изложбу је подржало Министарство спољних послова Србије.

 

СРНА

Тагови: ; ; ; ; ;