Политички информативни центар је пронашао трагове утицаја САД на изборе у Русији, каже генерални директор Центра Алексеј Мухин.

«Овде је проблем много шири него сам покушај да се умеша у изборни процес 2016 године. Мој центар је пронашао трагове директне интервенције, при чему је она прилично озбиљна и дубока», рекао је Мухин на састанку одбора државне Думе за информациону политику.

Као што је наведено у извештају, који је објављен на сајту Центра, након увођења ограничења рада страних НВО у Русији, у иностранству се радило на стварању специјалних јединица, укључујући оружане снаге, безбедносне службе и друге државне органе, као и НВО за информациони рат са Русијом. Све је већи број центара за производњу антируских садржаја, нарочито у земљама руског говорног подручја, Радило се на стратегији супротстављања руској политици информисања, уз додатно финансирање и обуку особља.

«Развој и финансирање ових канала утицаја се одвија под надзором органа за спровођење закона и америчких обавештајних служби (Министарства одбране, ЦИА, НСА), у којима постоје специјалне јединице за спровођење информационог ратовања, као и чланова «цивилног апарата» владиних ресора и агенција (државни департмен САД, Источна група за стратешке комуникације у оквиру службе за европске спољне акције). Уз то се користе НВО, приватни фондови, традиционална средства масовних медија (Радио «Слободна Европа», «Глас Америке», медијске корпорације «BBC» и др) и специјализоване експертске групе и истраживачки центри који су обично настали на водећим америчким универзитетима», пише у извештају.

Са усвајањем руског савезног закона о «страним агентима» и нежељеним ентитетима, компликује се деструктивна активност западних земаља, Тада се интензивира потрага за могућношћу очувања рада америчких НВО у Русији и увођењем нових облика и метода финансирања руских НВО, новинских агенција и појединаца који воде антируску пропаганду, наводи се у документу.

«Уложен је напор да се организују општинске публикације у надлежности окружних управа и именују «независни» уредници, уз препоруку да се искористи наводне рупе у руском закону које омогућавају регистрацију медија са два оснивача, који омогућава накнадно отпуштање једног од њих, након чега медиј наставља да ради под надзором такозваних либералних опозиционих снага», каже се у извештају.

Ката

 

 

 

 

Тагови: ; ; ;