У организацији Центра за општи и одрживи рурални развој «Еволвере» представници туристичких агенцја из Русије боравили су у Србији неколико дана како би се упознали са путевима вина и националном кухињом у мањим срединама. Обећали су ускоро долазак и првих гостију у Делиблатску пешчару.

Тур оператери из Москве били су одушевљени климом Делиблатске пешчаре, а највише им се свидео необичан спој малих пешчаних дина и дебели хлад борове шуме. А кад су видели и виноград на осам хектара који се налази изнад велике винарије у којој годишње може да се произведе и до 50.000 литара вина пожелели су одмах да га пробају и да овде што дуже остану.

«Путујем да бих сама осетила и видела шта се нуди на различитим местима. Овде заиста уживам. Дубоко удишем ваздух, одмарам и препуштам се лепим мислима. Много је лепо и биће ово пријатно откриће за руске туристе, јер су вина квалитетна, а природа јединствена и мало се о овоме зна у нашој земљи», каже Маргарита Полоник, комерцијални директор Травел-Хунтер из Москве.

У винарији «Ђорђе» завршавају на свом имању опремање неколико апртмана и ускоро ће имати све што је потребно да обогате туристичку понуду Делиблатске пешчаре.

«Све више Руса посећује Србију и има их доста који раде у Новом Саду, Београду и Панчеву. Жеља нам је да и њих доведемо у Делиблатску пешчару и да им представимо наше производе и нетакнуту природу. Можемо да им приуштимо пријатан викенд са различитим садржајима», каже Ненад Живанов, власник винарије «Ђорђе» — Делиблатска пешчара.

Рурални развој неке средине најефикасније се спроводи кроз туризам, а квалитетна вина и домаћа кухиња најбоља су позивница свим гостима.

«Ми имамо све, али као да се тога стидимо и као да смо саможиви, јер не желимо да представимо читавом свету наше природне лепоте и националну кухињу, а ено-гастро туризам не доноси добит само власницима винарија и ресторана већ доприноси развоју читавог једног руралног краја», тврди Градимир Спасојевић из Центар за општи и одрживи рурални развој «Еволвере».

Ове недеље у Москви се одржавају «Дани Србије» и тур оператери ће посетиоцима пренети своје лепе утиске и сигурни су да ће се са првим гостима вратити већ крајем маја када се код нас одржава манифестација «Дан отворених винских подрума».

 

РТС

Тагови: ;