The Guardian је, позвавши се на обавештене изворе из Вашингтона, објавио да Пентагон разматра могућност обарања севернокорејских ракета током тестирања, са намером да одврати Пјонгјанг од даљег развоја атомског програма.

„Амерички војни врх сматра да би на тај начин Пјонгјангу демонстрирао силу. Ово су нам открила два извора упућена у планове који се разматрају. Пентагон разматра методе којима би, не доводећи ствари до рата, извршио притисак на Северну Кореју да крене ка денуклеаризацији Корејског полуострва. Ова могућност је нарочито битна у случају да Пјонгјанг организује шесту атомску пробу“, пише лист.

The Guardian тврди да је Министар одбране САД Џејмс Матис информисао Конгрес САД о овој могућности, али да амерички генерали још нису донели коначну одлуку о овом питању, јер постоје страховања да би таква акција могла да доведе до ескалације ионако усијане ситуације.

„Експерти и бивши амерички војни званичници упозоравају да уништавање само једне севернокорејске ракете у време тестирања може изазвати ескалацију коју Вашингтон неће бити у стању да контролише а која по Јужну Кореју и Јапан може да има потенцијално уништавајуће последице“, пише The Guardian.

Ката

 

 

 

 

Тагови: ; ; ; ;