Посланици Либерално-демократске партије Владимира Жириновског и владајуће Јединствене Русије су поднели Државној Думи на разматрање нацрт закона о сахрањивању балзамованог тела Владимира Лењина из маузолеја на Црвеном тргу.

Нацрт су поднели либерал-демократе Иван Сухарев, Владимир Сисоев и Александр Курдјумов и посланици владајуће Јединствене Русије Јевгениј Марченко, Александар Бриксин и Виталиј Бахметјев, који предлажу измене и допуне у закону о сахранама и увођење термина „поновно сахрањивање“.

„Поновном сахрањивању подлежу посмртни остаци Владимира Иљича Уљанова Лењина. Начин поновног сахрањивања, рок и место где ће бити сахрањен одредиће Влада РФ“, пише у образложењу иницијативе и нацрта законских промена.

Иницијатори иницијативе кажу да им је намера да озаконе неопходност изношења Лењиновог тела из маузолеја и његовог „поновног сахрањивања“ и да нису предложили конкретан рок, да би Влади РФ оставили могућност да га сама одреди имајући у виду политичку ситуацију, социјално расположење и мишљење свих заинтересованих страна.

„Нема сумње да посмртне остатке В. И. Лењина треба предати земљи. Са тим се касни четврт века“, цитирају иницијатори позицију Руске православне цркве, додајући да су свесни упозорења Владимира Путина да поводом Лењина не треба чинити ништа што би довело до подела у друштву.

„Лењиново тело није ни симбол епохе, ни симбол обједињавања нације“, сматрају предлагачи.

Према анкетама, већина грађана Русије је за Лењиново „поновно сахрањивање“.

Ката

 

 

 

 

Тагови: ; ;