Канцеларија ЕУ у Приштини позвала је власти самопроглашеног Косова да, без одгађања, спроведу одлуку тамошњег Уставног суда којом се потврђује право власништво Манастира Високи Дечани на 25 хекатара земљишта.

 

 

Указано је да је ЕУ забринута због неспровођења одлуке Уставног суда која је донесена 20. маја 2016. године, а односи се на спор у вези са власништвом земље у Дечанима.

«Одлуке највишег правног органа /самопроглашеног/Косова су коначне и морају се спроводити. ЕУ позива власти на свим нивоима да покажу поштивање за владавину права као основног демократског начела. Одлука треба да буде спроведена у потпуности без одгађања», наведено је у саопштењу Канцеларије ЕУ у Приштини.

ЕУ је истовремено осудила све акције које би блокирале приступ или на други начин реметиле живот у Манастиру Високи Дечани, преносе београдски медији.

Реаговање из ЕУ је уследило након што су представнци друштва албанских историчара «Али Хадри» у Дечанима најавили блокаду прилаза Манастиру Високи Дечани ако до 21. априла Влада у Приштини не одбаци одлуку Уставног суда о потврђивању права власништва манастира над својим имањем.

У прогласу друштва историчара од прије 10 дана, осим ултиматумом, прети се и ескалацијом безбедносне ситуације у Дечанима. «Ако дође до ескалације, она неће бити наша одговорност», поручили су из албанског друштва.

Тагови: ; ;