Директор Канцеларије Владе Србије за Косово Марко Ђурић изјавио је данас у Београду да би формирање «илегалне оружане формације на Косову» било претња за безбедност у целом региону, и «покушај подстицања нових тензија и сукоба», преноси Бета.

Фото: Бета

Ђурић је новинарима после Амбасадорског форума у Институту за међународну политику и привреду рекао да формирање војске Косова није у складу са Резолуцијом 1244 СБ УН, Уставом Србије и мандатом Кфора.

Србија се за своју аргументе о Косову «бори на свим континентима» и захвална је за подршку захваљујући којој је спречен пријем Косова у важним међународне организације, додао је он.

Ђурић је рекао да се на Амбасадорском форуму, на којем су били и амбасадори земаља које су признале независност Косова, разговарало о «кључним достигнућима» дијалога Београда и Приштине, а првенствено о миру.

«Ми хоћемо да разговарамо, да се договарамо, али немојте да се за столом за којим седи Београд, икада нађе питање признања и прихватања независности Косова», рекао је он и додао да је то «неподељена порука Србије».

Шеф канцеларије за Косово навео је да Србија жели да разговара о томе како да људи и привреде боље сарађују, како постићи већи степен политичких права за Србе на Косову, али да неће учествовати у расправама о статусним питањима.

«Не очекујете од нас прихватање тога да они који су до јуче рушили, разарали и палили верске објекте, данас над њима имају управу. И изнад свега не очекујте да икада прихватимо прекрајање граница на Балкану које би подразумевало остваривање фашистичких идеја о стварању ‘Велике Албаније’ «, казао је он.

Ђурић је рекао да је Србија обавестила представнике 40 земаља о недавним изјавама албанског премијера Едија Раме и председника Косова Хашима Тачија о уједињењу Албаније и Косова, о опасности идеје «Велике Албаније», и о опасностима преливања нестабилности на државе у региону.

Он је казао да незапосленост младих Албанаца од 60 одсто и то шро је, како је рекао, око 15 одсто становништва Косова «приступила екстремним верским групама», чине Косово «социјалном темпираном бомбом».

Ђурић је оценио да десет година после једногласног проглашења независности Косова, Срби нису заступљени на адекватан начин, Албанци не живе како треба, нити косовске институције функционишу.

Одговарајући на питање о јучерашњој изјави шефица канцеларије Европске уније (ЕУ) на Косову и специјалне изасланице ЕУ на Косову Наталије Апостолове да дијалог резултира пријемом Косова у међународне организације, казао је да она очигледно није добро упозната с тим шта је њен мандат.

Ђурић је казао да Апостолова ниједном није посетила Београд, иако је изасланица ЕУ за Косово, а да су власти Србије приметиле да је она на годишњицу независности Косова учествовала на обележавњу почетка грађевинских радова на граничним прелазима који никада нису договорени.

«Много тога недипломатског за сада видим у њеном понашању. Надам се да то није став њених шефова у Бриселу», рекао је он.

Ђурић је казао да су представници Србије разговарали са званичницима ЕУ о наставку дијалога о нормализацији односа Београда и Приштине, али да није чуо шта ће ЕУ учинити да «притисне» Приштину да спроводи договоре, нити када се поново могу очекивати представници Косова за столом у Бриселу.

Тагови: ; ; ;