Русија је Организацији за забрану хемијског оружја доставила доказе да је инцидент са коришћењем хемијских средстава у сиријској провинцији Идлиб вероватно изрежиран, рекао је у интервјуу за ТАСС представник Русије у тој организацији Александар Шуљгин.

Према његовим речима, у Хагу је одржан састанак извршног већа ове организације, на коме су представљени докази директору одељења за неширењу нуклеарног наоружања и контролу наоружања руског Министарства спољних послова Михаилу Уљанову.

«Након сазнања да руски представник планира да своје излагање пропрати фотографијама, западни партнери су покушали да га спрече. На крају је Уљанов дозволио да се прикажу слике са места инцидента», рекао је Шуљгин.

«Фотографије су важне, јер су представљале увод у видео који је постављен на YouTube, на коме су представљени догађаји од 4 априла. Судећи по фотографијама које сам представио Уљанову, у званичној верзији о примени хемијског оружја има доста недоследности», рекао је дипломата.

«Наводи се, на пример, да је коришћен сарин, изузетно јак отров. Лекари знају да се, након његове примене, код човека сужавају зенице. На фотографијама се виде деца код којих су зенице нирмално проширене. То је прво неслагање», рекао је он.

«Друго неслагање је природа кратера, не који се позивају представници хуманитарних организација, илуструјући причу о злочинима сиријског режима. Кратери очигледно нису настали од авионских бомби и ракета, што указује на то да је организована мала експлозија на земљи, уз додатак хемикалија. Укратко, све то доводи у сумњу веродостојности званичне верзије онога што се догодило. У том смислу, наш представник је изразио наду да ће колеге одговорити на предлог Русије и Ирана за хитно спровођење истраге», закључио је дипломата.

Ката

 

 

 

 

Тагови: ; ; ; ;