У израелској болници је 15 априла умро рабин из Житомира Мордекај (Мендел) Дејч (63), који је тешко претучен у октобру 2016 године. Лечио се у Израелу, али лекари нису успели да му спасу живот јавља IzRus, позивајући се на локалне новине Кикар ха Шабат.

Рабин је пронађен без свести 7 октобра 2016 године у близини железничке станице у Житомиру. Одмах је хоспитализован и пребачен на интензивну негу, где су дијагностиковане тешке повреде главе и ране од ножа. Одмах је евакуисан специјалним летом за Израел у болницу Шиба, где је оперисан неколико пута.

16 октобра су ухапшена четири осумњичена за напад, два мушкарца стара 21 и 40 година и две тинејџерке старе 13 и 16 година. Они су срели жртву на станици када је стигао у град. Према једној верзији, млади Украјинци су започели свађу са старим рабином, која се завршила кобно. Од њега су украли скупи мобилни телефон и велику суму новца.

Рабин је дошао у Украјину због планова да се изгради споменик на гробу рабина Шнеур Залман Бар Баруха из Лада, оснивача покрета Хабад у Гадачу.

Ката

 

 

 

 

Тагови: ; ;