Премијер и изабрани председник Александар Вучић рекао је да изјаве у вези са уједињењем Албаније и Косова остају само у домену жеља, али је замолио њихове протагонисте да не излазе у јавност са тако нечим, јер то не доприноси добрим односима у региону.

Александар Вучић је на конференцији за штампу рекао да је то реаговање Србије на изјаву албанског премијера Едија Раме и истакао:

«Да сам ја изјавио нешто о уједињењу свих Срба у региону, окачили би ме у Бриселу уместо застава које тамо стоје.»

Премијер је указао да изјаве у вези са уједињењем Косова и Албаније не доприносе стварању атмосфере сарадње и рада на заједничким пројектима.

Рама: Ако нема места у ЕУ – опција и уједињење са «Косовом»

Вучић је додао и да је свима јасно да се то неће догодити без обзира на нечије жеље.

«Ми никога нећемо да вређамо, нећемо да претимо никаквим изјавама. Размишљамо пре свега о економском напретку Србије», рекао је Вучић у вези са недавним изјавама албанског премијера Едија Раме и косовског председника Хашима Тачија о уједињењу Албаније и Косова.

Не разуме, ипак, зашто свима пада на памет да негде причају о променама граница и сукобима, и срећан је што у Србији о томе нико не прича.

Премијер је последње изјаве о уједињењу Косова и Албаније окарактерисао као претње, јер, приметио је, не може се остварити уједињење свих Албанаца ако се не уђе у сукоб и то са неколико држава у региону.

Вучић је зато рекао да моли све да не дају такве изјаве, да је ово време информација и технологије где се све чује и зна и није у «ограниченој употреби, те је стога после тако нечега тешко разговарати о пријатељству».

Ако имате тужбу за геноцид, па најаву о уједињењу свих Албанаца, онда нека ми неко каже о чему је ту реч, додао је премијер.

Премијер моли ЕУ да даје јасне ставове и судове о ономе што се око нас дешава.

Како је рекао, Србија неће позивати на уједињење, разједињавање, већ само на стварање нових вредности у економији, и додао да стога и инсистира на јачем повезивању држава у региону у том смислу.

Премијер је, одговарајући на питања, рекао да Србија не размишља о прекиду дијалога у Бриселу упркос оваквим претњама, јер је дијалог у Бриселу важан и увек мора да се разговара.

Србија је увек спремна за наставак разговора, прецизирао је Вучић и поновио да понекад не разуме људе из региона кад се изјашњавају о одређеним питањима.

РТС

Тагови: ; ; ; ; ;