„Бесмртни пук” и ове године у Београду

„Бесмртни пук” ће и овог 9 маја бити одржан у Београду у организацији Медија Центра «Руски експрес», Српско одељење Међународног друштвеног Фонда јединства православних народа и Координациони савет Руских сународника, који су се грађанима Русије који живе у Србији и Србима обратили апелом:

Поштовани сународници и српски пријатељи,

У Србији ће се и ове године 9 маја, на Дан победе, по други пут одржати шетња Бесмртног пука. Сународници и балканска браћа поново ће изаћи на улице Београда са портретима својих ближњих, оних који су били учесници ратова. Они ће носити фрагменте сећања о рату који се чувају у породичним документима, албумима и писмима.

Обновићемо целокупну слику судбина војника, јединица и одреда, свих који су учествовали у одбрани Отаџбине у Првом и Другом светском рату, као и у одбрани од агресије НАТО на Југославију 1999 године. Позивамо вас да учествујете у акцији Бесмртног пука у Србији.

Деветог маја обележићемо 72-годишњицу Победе у Великом отаџбинском рату. У свим градовима и селима Руске Федерације и многим земљама у свету биће одржане манифестације посвећене Победи над фашизмом.

Српска историја је тесно повезана са руском, посебно историја српске борбе у страшним ратовима који су у ХХ веку потресали Европу. Многи Срби сматрају да припадају руском свету и деле са нама исти систем вредности. За нас је простор заједничког сећања шири од државних граница.

Бесмртни пук може да постане још једна важна етапа наше заједничке историје. Кад прође улицама Београда, он ће још једном потврдити да се налазимо у истом простору сећања. Ако Срби изађу са портретима својих јунака и бораца за слободу и независност своје Отаџбине, то ће бити још једна потврда да ће Срби и Руси вечно остати заједно.

На 9 мај, дан Велике Победе над фашизмом, „Бесмртни пук Србија” ће проћи улицама Београда и показати читавом свету лица оних који се нису покорили злу, лица оних који су победили фашизам! Будите у борбеном строју са нашим прецима! Позивамо вас да Дан победе заједно дочекамо са јунацима из строја „Бесмртни пук”!

Љубазно молимо све оне који желе да се придруже да са собом понесу сачуване фотографије рођака, учесника у српским ратовима, у Првом светском рату, оних који су се током Другог светског рата борили против фашистичке окупације Југославије и оних који су бранили Југославију током агресије НАТО 1999 године.

Позивамо све, без обзира на политичке погледе и партијску припадност, да се уздрже од политичких транспарената и разлика током шетње, у знак сећања и поштовања према нашим Херојима.

Ката

 

 

 

Коментари: