Амбасадори САД у Београду, Приштини и Тирани упозорили су Хашима Тачија, Едија Раму и Јонуза Муслијуа да су њихове изјаве о могућем уједињењу Косова и Албаније «неопрезне», као и да «подривају стабилност региона».

У одвојеним изјавама, амерички амбасадори Кајл Скот, Грег Делави и Доналд Лу критиковали су изјаве Хашима Тачија, Едија Раме и Јонуза Муслијуа, који су навели да би застој у европским интеграцијама могао да доведе до уједињења Албаније и «Косова».

«САД као проблем виде неке не до краја пажљиве изјаве дате протеклих дана о уједињењу и мењању граница на Западном Балкану», рекао је агенцији Фонет амерички амбасадор у Србији Кајл Скот и нагласио да Америка подржава суверенитет свих држава Западног Балкана.

Ланчана реакција америчких дипломата уследила је после серије изјава албанског премијера Едија Раме, косовског председника Хашима Тачија, и председника Националног савета Албанаца на југу Србије Јонуза Муслијуа да би «Албанија и «Косово» могли да се уједине» уколико њихов европски пут западне у ћорсокак.

Сличну изјаву дао је и његов колега у Приштини Крег Делави, наводећи да се Вашингтон «противи неопрезним изјавама о уједињењу, као и претераним реакцијама које подривају стабилност» у региону.

И амерички амбасадор у Тирани Доналд Лу упозорио је да неопрезне изјаве «подривају евроинтеграције».

«Ми смо против неопрезних изјава о уједињењу», рекао је БИРН-у амерички амбасадор у Тирани.

Серију изјава покренуо је почетком седмице Еди Рама, који је европском Политику рекао да «не може да искључи уједињење «Косова» и Албаније», уколико перспектива за чланство Западног Балкана у ЕУ настави да бледи.

«Уколико Европска унија затвори врата Косову, сви Албанци региона живеће у једној, јединственој држави како би се наставило са интеграцијом у европску породицу», рекао је дан касније Хашим Тачи.

И на концу, уједињење Косова и Албаније подржао и један од политичких лидера Албанаца са југа Србије, Јонуз Муслију, додајући да би такав потез био «бесмислен без Бујановца, Прешева и Медвеђе».

Извор: РТС

Тагови: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;