Италијанске северне области Ломбардија и Венето, у којима је на власти десничарска Северна лига, одржаће у октобру референдуме како би покушале да добију већу аутономију, најавио је председник Ломбардије Роберто Марони.

Резултати гласања неће бити обавезујући, али би победа могла да ојача лигу и подршку популарног гувернера области Венето Луке Заиа, који је нашироко виђен као потенцијални лидер италијанског десног центра, преноси Ројтерс.

 

«Референдуми ће бити у октобру», реко је Марони новинарима у Милану и додао да ће тачан датум објавити крајем недеље.

Италијански Уставни суд одбацио је оригиналан план који је предложио Заиа. План је, како се наводи, подразумевао да питање за грађане буде да ли желе да се Венето отцепи од Италије или да задржи контролу над 80 одсто пореза који је прикупљен у региону.

 

Уместо тога, писаће: «Да ли желите да Венету буду одобрени даљи обрасци и специфични услови аутономије?» Агенција наводи да питање у вези са Ломбардијом још није познато.

 

Порез остаје главно питање. Ломбардија која је поред Милана комерцијални центар Италије и располаже са отприлике петином бруто домаћег производа (БДП), док Венето производи мање од 10 одсто националног БДП-а, наводи агенција.

Извор РТС

Тагови: ; ; ;