Професор међународног права на Универзитету у Приштини Дејан Мировић сматра да се претње «великом Албанијом» не би чуле из Тиране и Приштине да међународна заједница није за то дала зелено светло.

Искуство је показало да албански фактор никада не игра сам. Зато ми се чини да је ово игра која је усаглашена, или са Бриселом или са Вашингтоном. Косово није међународно признат субјекат. Односно, није члан УН — рекао је Мировић за «Спутњик».

Он је оценио да би, да се све сведе на политику и овако нешто деси као преседан, Балкан био враћен у средњи век, наглашавајући да је питање шта би било са севером Косова који није инкорпориран у систем самопроглашеног Косова.

Рама: Ако нема места у ЕУ – опција и уједињење са «Косовом»

Мировић је подсетио да је међународна заједница више пута прекршила успостављена правила, као што је оно из 1991. године када је Бадинтерова комисија признала републичке границе бивше СФРЈ, а касније је то правило прекршено.

Опасност од домино ефекта постоји, али, има ту питања без одговора. У сваком случају, не би било добро отварати Пандорину кутију — каже он.

Председник Општине Бујановац: Уједињење Албанаца без прешевске долине бесмислено, Србија да буде захвална што не тражимо и Ниш!

Спутњик / Срна

Тагови: ; ; ; ;