Изјаве премијера Албаније Едија Раме и Хашима Тачија о великоалбанској држави повећавају степен напетости на Балкану, изјавили су у МИП-у Русије.

„Под велом неоснованих оптужби на рачун Русије о покушајима дестабилизације стања у Југоисточној Европи предузимају се мере за оживљавање великоалбанског пројекта — сада са ослањањем на Устав Албаније који даје Тирани право на заштиту интереса Албанаца у иностранству. Под маском лицемерних прича о стабилности у региону под окриљем НАТО-а у току је подривање темеља стабилности, узимање курса за прекрајање балканских граница, оштро повећање степена конфликтног потенцијала“, саопштили су у руском спољнополитичком ресору.

„Управо у том контексту разматра се изјава премијера Албаније Едија Раме и ’шефа‘ једнострано проглашеног независног Косова Хашима Тачија о спремности на обједињавање у јединствену великоалбанску државу“, додали су дипломатском ресору.

За њима следи и председник Прешева Муслију који је објавио да жели да да територија уђе у састав великоалбанске државе. У том контексту, као и скандалозно позната „тиранска платформа“ албанских етничких партија у Македонији, која води подривања њене државности.

По мишљењу руског МИП-а, карактеристично је да су главни покровитељи Тиране и Приштине САД и ЕУ, или прећуткују или се одјељују општим фразама. Не можемо, а да се не солидаришемо са оценама о овом догађају са представником Владе Србије, изабраним председником А. Вучићем и министром иностраних послова ове земље Ивицом Дачићем који су одлучно осудили реторику албанских политичара и затражили адекватну реакцију Брисела, Вашингтона и кључних европских престоница на догађаје. Горка иронија је да, ако би, како је навео А. Вучић он дозволио себи да јавно саопштио о обједињавању Србије и Републике Српске „висио би на стубу у Бриселу уместо заставе».

Сматрамо, кажу у руско спољнополитичком ресору, да да међународна заједница треба консолидовано да укаже Тирани и албанским политичарима у другим балканским државама на недопустивом наставка територијалних претензија, разговора о прекрајању граница у региону.

 

Спутњик

Тагови: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;