СБ УН је најоштрије осудио најновију ракетну пробу Северне Кореје и запретио да ће увести нове санкције Пјонгјангу због изузетно дестабилизујућег понашања. У једногласно издатом саопштењу СБ УН захтева да Северна Кореја не спроводи додатне нуклеарне пробе и оцењује да су нелегалне ракетне активности те земље у великој мери повећале напетост у региону и шире, пренео је АФП.

Савет безбедности је запретио новим значајним мерама укључујући санкције у циљу решавања кризе везане за ракетна лансирања Северне Кореје.

Док се у ранијим саопштењима упозоравало на нове мере, у усаглашеном тексту се посебно помињу санкције, што наговештава оштрији став Савета, примећује француска агенција.

Саопштење СБ УН, чији су нацрт израдиле САД, усаглашено је након што је Русија инсистирала на томе да се у коначном тексту истакне потреба за мирним решењем кроз дијалог. Русија је, иначе, блокирала претходну верзију саопштења, које је СБ УН донео након што је Северна Кореја у суботу покушала да изведе ракетну пробу, иако је Кина, савезница Пјонгјанга, подржала ту верзију.

Руски представник Петр Иљичев је негирао да је Русија блокирала саопштење и рекао да су САД нагло прекинуле преговоре о заједничком ставу, наводи француска агенција и додаје да је за саопштења СБ УН потребан консензус свих 15 чланица тог тела, подсећа АФП.

САД, које ове месеца председавају Саветом, заказале су за наредну недељу састанак на министарском нивоу о Северној Кореји, а састанку ће председавати амерички државни секретар Рекс Тилерсон. Иако се не очекује да ће на састанку 28 априла бити усвојена било каква резолуција, очекује се да ће САД и њихови савезници појачати притисак на Кину да искористи свој утицај и обузда Пјонгјанг, закључује француска агенција.

Ката

 

 

 

 

Тагови: ; ; ;