Руски амбасадор у Шведској Виктор Татаринцев је позван на разговор у Министарство спољних послова Шведске да би се размотрило низ питања, укључујући и наводне повреде права хомосексуалаца у Чеченији, пишу РИА новости , позивајући се на изјаву портпарола Министарства спољних послова Шведске Лизе Кварфордт.

 «Амбасадор Руске Федерације је позван на састанак са првим замеником министра иностраних послова Шведске, Аником Содер да би  разговарали о различитим темама, међу којима је и питање о правима  хомосексуалаца у Чеченији», изјавила је  Лиза Кварфордт.

 

Према њеним речима, питање је покренуто у вези са «расположивим доказима да су хомосексуалци у Чеченији затварени и да су иху затворима мучили.» Ова информација је»изазвала забринутос» у Шведској, рекла је она.

 

«Амбасадор је јутрос, након што је позван на разговор поводом различитих питања, одржао састанак са првим замеником министра иностраних послова Аником Содер»  речено је из Амбасаде Русије.

У Амбасади Русије нису желели да износе више детаља поводом овог случаја.

 

Подсетимо, почетком априла, у листу «Новаја Газета» се појавио чланак у коме се наводи да се у Чеченији спроводе масовна хапшења становника  другачије сексуалне оријентације. Лист тврди да је заточено више од стотину људи,а неки од њих су умрли.

 

Прес секретар  председника Чеченије Алви Каримов  је писање листа  «Новаја Газета» назвао лажима  и рекао да у Чеченији  постоје људи «само једне оријентације», што се може закључити високом стопом наталитета.

 

Прес секретар председника Русије Дмитриј Песков је рекао новинарима да ће  органи за спровођење закона проверити информацију о наводном прогону хомосексуалаца у Чеченији.

 

Тагови: ; ;