Једини начин да се заустави америчка агресија је да се свет ослободи завиности од долара, процена је саветника Владимира Путина академика Сергеја Глазјева.

„Што од Американаца буде долазило више агресије, то ће они пре ствари довести до коначног краха долара. А жртве америчке агресије ће одахнути тек када се свет избави од долара. У суштини, чим се Русија и Кина ослободе долара, америчка војна надмоћ ће се завршити”, рекао је Глазјев у паузи Међународног економског форума на Јалти, преноси ТАСС.

По његовом мишљењу, Доналд Трамп за сада делује у складу са оним што од њега очекује и захтева америчка владајућа елита.

„Немам никакве илузије да ће Трамп променити садашњу политику. Јер, америчка агресивност у свету потиче отуда што Вашингтон тежи да сачува хегемонију САД у ситуацији када су Американци лидерство у економији већ морали да препусте Кини. А они, осим војне батине, немају други начин да присиле све остале да користе долар. Зато САД воде хибридни рат са целим светом. То им омогућава да бреме својих дугова преваљују на друге земље, да им не дају да се ослободе долара и да слабе све територије које сами не контролишу ”, сматра Глазјев.

„Антируска хистерија и русофобија која је у порасту, то су дуговорчни фактори повезани са специфичним интересима америчке владајуће елите. Они објективно воде светски хибридни рат, а субјективно је то рат против Русије. И то је рат, као и увек кад се ради о смени глобалног лидера, за контролу над периферијом. У време Првог и Другог светског рата у улози провокатора била је Енглеска која је тежила да сачува своје светско лидерство, а данас Америка чини то исто. Трамп изражава управо те интересе”, закључује академик.

Ката

 

 

 

 

Тагови: ; ; ; ;