Неколико бивших припадника Хрватских одбрамбених снага /ХОС/ стајало је данас крај плоче погинулим ХОС-овцима у Јасеновцу и узвикивало «За дом спремни», за време комеморације жртвама тог усташког концентрационог логора, јавили су хрватски медији.

Колоном сећања према споменику «Камени цвијет» у Спомен-подручју Јасеновац данас је почела комеморација жртвама тог концентрационог логора у Другом светском рату, коју су организовали Савез антифашистичких бораца и антифашиста Републике Хрватске и Српско народно веће /СНВ/.

Поводом 72 године од пробоја логораша, окупљени су одали почаст жртвама полагањем цвећа, те комеморативним програмом.

«Међутим, појединци су, чини се, одлучили обележити ову комеморацију на свој начин. Новинар Н1 Катарина Бречић, на свом Твитер профилу јавља да неколико ХОС-оваца стоји крај плоче у Јасеновцу и виче у камере да су за дом спремни», наводе хрватски медији.

 

 

Српско народно веће и антифашистичка удружења због растуће нетолеранције у Хрватској и плоче са натписом «За дом спремни», која је постављена у Јасеновцу, бојкотују званичну комеморацију Владе Хрватске, а одговорнима за благи однос према ревитализацији усташтва у Хрватској сматрају премијера и Владу.

Комеморативном скупу код споменика «Цвијет» у Јасеновцу присуствовао је и министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић.

Комеморацији су, уз преживеле логораше, многобројне грађане из Хрватске, Републике Српске и Србије, присуствовали представници амбасада САД, Норвешке, Аустрије, Русије, Велике Британије, Аустралије, Француске, Канаде и Србије, те представници Владе Србије, Српске православне црве и други гости.

 

 

РТРС

Тагови: ; ;