Јужна Кореја подигла је данас степен приправности на највиши ниво, уочи још једне важне годишњице коју ће Северна Кореја обележити наредних дана, и то са великом концентрацијом војске на обе стране границе.

Портпарол јужнокорејског Министарства уједињења изјавио је да ће Северна Кореја у уторак, 25. априла обележити 85. годишњицу оснивања Народне армије, што укључује и војне вежбе, истовремено са одржавањем јужнокорејско-америчких војних вежби које ће се одржати до краја априла, преноси Ројтерс.

«Ситуација је таква да је пуно екипа за вежбе сконцентрисано у Северној Кореји, а пуно стратешких средстава је смештено на Корејском полуострву због војних вежби Јужне Кореје и САД. Пажљиво пратимо ситуацију», рекао је он.

Северна Кореја саопштила је данас да је стање на Корејском полуострву «изузетно опасно» због америчких нуклеарних ратних маневара, који имају за циљ да «газе севернокорејски суверенитет и право на опстанак».

Кинеско министарство одбране одбацило је раније данас наводе да су бомбардери те земље били у посебном стању приправности због тензија које је изазвала Северна Кореја.

Извор Ројтерс/Б92

 

Тагови: ; ; ;