Украјина кренула у Европу, а завршила у Африци

Украјина је тако тежила ка Европи, одбацујући све руско, да се, према оценама представника програма УН развоја за Украјину, више од 60% становника земље налази испод границе сиромаштва, саопштио је на конференцији за штампу стални представник програма УН у Украјини Нил Вокер, а јавља украјинска агенција УНИАН.

„Што се тиче Украјине, говоримо о 1,7 милиона интерно расељених лица, 2,8 милиона људи са инвалидитетом и о томе да се 60% становништва налази испод границе сиромаштва“, рекао је Нил Вокер.

Представница управе Украјинског социолошког института „А. Јаременко“ Олга Балакирјева је навела још жалосније цифре. Ако се сматра да је сиромаштво доходак од 2700 гривни по човеку, сиромашним се може назвати више од 70% Украјинаца, наводи се у чланку покрета „Украјински избор“.

„Према недавно извршеном истраживању Института, веома сиромашним се сматра 11% Украјинаца, док је 29% сиромашно. Око 32,5% испитаника оцењује своје приходе испод просека. Закључак је да у сиротињу фактички спада 72,5% Украјинаца“, наводи се у материјалу.

Украјински експерти су објаснили да 65% грађана земље штеди на храни, 57% на одмору, 52% на комуналијама, 51% на лековима, а 49% на транспорту.

Како наводи сарадник Института за социологију Буткаљук, када је у питању Украјина, најпаметније је у оцењивању нивоа сиромаштва користити приступ по којем породица која троши више од 62% својих прихода на задовољавање основних потреба у храни и плаћању стана живи у сиромаштву, а то је скоро 90% становништва.

„Према нивоу сиромаштва, Украјина се може упоредити са најзаосталијим афричким државама“, наводи се у чланку.

Статистички подаци из 2016 године показују да је просечна плата у земљама ЗНД износила Таџикистану 124, Украјини 189, Молдавији 242, Белорусији 374, Јерменији 391, а Русији 526 долара.

Ката

 

 

 

 

Извор Спутњик