Комисија за истраживање догађаја у Сирији, утврђена од стране Савета УН за људска права, није пронашла везу између бомбардовања и наводног  хемијског напада у провинцији Идлиб, саопштио је шеф Комисије Пол Серхју Пинеиро.

«Ми нисмо пронашли везу између ваздушног напада и хемијског… Постоји неколико верзија догађаја, али ми нисмо дошли до закључка», рекао је Пинеиро новинарима после затворених расправа у Савету безбедности УН о ситуацији у Сирији.

Комисија такође није у стању да тачно утврди локацију коју су авиони бомбардовали, она је само потврдила чињеницу да је дошло до ваздушних напада.
Шеф комисије је рекао да се први напад догодио између  6.40-7.00 часова и «поклопио са временом хемијског напада сарином или неким другим нервним гасом».

 

Други ваздушни напад се догодио између 11 и 12 часова истог дана, у време када је указивана помоћ жртвама.

 

«Комисија наставља да истражује све околности, кретање и акције терориста, којих је због дејства нервног агенса, као и свих других инцидената у Кан Шајкхуну било много тог дана»,  рекао је шеф комисије.

Он је додао да су чланови истражне комисије разговарали са сведоцима, жртвама и  експертима, анализирајући фотографије и видео записе, сателитске снимке и друге материјале.

 

Сиријска опозиција је4. априла  пријавила  80 жртава напада хемијским оружјем у провинцији Идлиб, оптужујући  владине снаге за напад. Дамаск је напротив за напад оптужио милитанате и њихове присталице.

САД су без било каквих доказа о кривици Дамаска, напале сиријску војну базу Ел-Шаират у ноћи 7. априла. По верзији Вашингтона, сиријски војска је управо из ове базе покренула ваздушни напад који је довео до масовних жртава.

Москва је заузврат критиковала  «покушаје неких земаља да промене ситуацију везану за инцидент» и затражила непристрасну истрагу о догађајима у Кан Шајкхуну.

Тагови: ; ; ;