Велика пажња према Балкану примећује се ових дана и у западним медијима. Чувени амерички лист The News York Times објавио је чланак такозване косовске министарке Енвер Хођај, а неколико дана касније бриселски лист „Политико“ урадио је интервју са премијером Албаније Едијом Рамом који је говорио о евентуалном ујединењу Албаније и «Косова». Детаљније о томе гледајте у нашој емисији Линија фронта.

О безбедносној ситуацији на Балкану, евентуалним геополитичким променама у вези са целокупном ситуацијом у свету за Линију фронта говори господин Живадин Јовановић, председник Београдског форума за свет равноправних, бивши министар спољних послова СРЈ.

Србија и Русија су традиционално пријатељске и братске земље, а уз то везане су везане су и договором о стратешком партнерству — подсећа господин Јовановић.

Сматрам да Србија и Русија треба да пројектују визију ширења и јачања међусобних односа и сарадње без обзира на било какве коментаре који не заслужују велику пажњу. Да ли неком у региону или ван региона Балкана смета или не смета развој руско-српскох односа, то је њихова ствар. Србија пре свега мора да води рачуна о својим интересима. Легитинмо је право Србије да кроз свестрану сарадњу са Русијом јача свој међународни положај.

Упитан о безбедносној ситуацији на Балкану, рекао је да она «није сјајна» али није почела да се погоршава ових дана или у новије време.

Она је у константном погоршавању од 1999. године — сматра наш саговорник и додаје: данас видимо какве су «инвестиције» НАТО пакта у дестабилизацију Балкана…

Такво понашање НАТО-а на делу територије Европе је охрабрило оживљавање и експанзију тероризма.

О евентуелним променама у српској спољној политици након председничких избора каже да глобалне промене у Европи и свету захтевају иновацију у спољној политици Србије, а та иновација пре свега може да се тиче развоја односа са Русијом, Кином и земљама БРИКС-а.

Најважније је за Србију да очува своју војну неутралност и своју позицију земље која не уводи санкције другима јер добро зна шта су санкције нанеле штете српском народу — наводи на крају разговора Живадин Јовиновић.

Тагови: ; ; ;