Пише Александар Хроленко

Шеф стратешке команде оружаних снага (STRATCOM) САД генерал Џон Хејтен је рекао пред Конгресом САД да његова земља нема заштиту од крстарећих ракета које је Русија недавно поставила у својој Волгограској области и у још једном региону.

По његовој процени, ракетни систем Русије може да угрози већи део континенталне Европе. STRATCOM није објавио карактеристике нове руске крстареће ракете копненог базирања, али експерти сматрају да она може имати и нуклеарну главу и да САД тек треба да виде шта ће са њом да раде у будућности.

Раније је Џон Хејтен изјављивао да арсенал тактичког нуклеарног оружја Русије значајно превазилази стоове тог оружја у САД, а Русија још ради на знатнм новим војним могућностима, укључујући ласере, за коришћење у космосу и да самим тим може угрожавати америчке сателите. Хејтена је подржао заменик председника Комитета начелника штабова САД генерал Пол Селва који сматра да амерички стратешки бомбардери В-52 до 2027 године више неће моћи да пробијају ПВО Русије.

Ужас који су њих двојица изазвала код конгресмена је директно пропорционалан повећању војног буџета САД. Па ипак, колико је мишљење америчких генерала релевантно у односу на Вашингтон и Москву?

Логика Џона Хејтена — „Нема заштите, морамо сами атаковати”, има смисла. Јер, главни задатак STRATCOM није гарантовани узвратни удар, већ нападачка операција свим снагама и средствима, то јест гарантована и муњевита победа у рату.

Стратешка команда САД одговара за планирање, организацију и наношење муњевитог глобалног удара (Prompt Global Strike). Зато Американци интегришу своју ПРО, своје стратешке нуклеарне, космичке снаге, ратну морнарицу и војну авијацију и све остало, укључујући шпијунажу и извођење информационих операција. То им је потребно за гипку, вишеваријантну примену нуклеарних и високопрецизних класичних средстава.

На планети најразвијенију нуклеарну тријаду, снаге копненог, поморског и ваздушног базирања, имају САД и Русија, а одмах иза њих је Кина. Самим тим, Русија је први могући циљ STRATCOM на путу ка глобалној доминацији у војној сфери, а таква доминација је један од четири стуба „америчке изузетности”.

Упркос спремности Русије да разматра смањивање нуклеарних потенцијала, администрација Барака Обаме одобрила је 30-годишњи програм модернизације нуклеарне тријаде чија је вредност око билион долара. А Доналд Трамп је обећао историјско повећање војних расхода своје земље и повећање нуклеарног потенцијала САД. При том је подржао руководство STRATCOM у намери да повећа нуклеарни потенцијал и да модернизује целу нуклеарну тријаду.

Москва се не такмичи са Вашингтоном и придржава се принципа разумне довољности. На саветовању са председником Путином о питањима повезаним са државним програмом наоружавања од 2016 до 2025 године, заменик Министра одбране РФ Јуриј Борисов је рекао да и Русија може створити сопствени систем за муњевити глобални удар, али да је неопходно да и даље полази од своје одбрамбене доктрине.

То је један од разлога што Москва нема свој оперативни аналог STRATCOM који би служио за извођење превентивног разоружавајућег и разарајућег удара. Упркос томе сама поодавно има све потребне ефективе и инструменте за муњевити одговор.

За многе, рекло би се, цивилизоване земље, политички дијалог у форми војних вежби постаје навика. У марту је STRATCOM извео маневре „Глобална муња-2017” који су били највећа провера америчке нуклеарне тријаде од почетка 90их. „Глобалне муње”су годишње провере за време којих САД увежбавју алгоритме разоружавајућег удара стратешким бомбардерима В-2, интерконтиненталним ракетама „Минитмен” и поморским интерконтиненталним ракетама „Трайдент”. Недавна вежба је доследно у себе уградила политичку кризу, глобалну конфронтацију и размену нуклеарних удара.

По плану маневара, САД су истовремено биле супротстављене три земље. У неким публиацијама су као те три земље означене Русија, Кина и Иран. STRATCOM је саопштио да су сви задаци били успешно реализовани. Поводом свега овога, могло би се полемисати колико су уопште разумни људи који разрађују такве апокалиптичне сценарије, али није у томе суштина. Претходно је одржана стратешка вежба „Аскетско искушавање-2017” у чијем оквиру су Пентагон и НАТО реаговали на локални конфликт у Европи који је попримио форму „хибридног рата”. У суштини, европски театар ратних дејстава и јесте терен за деловање STRATCOM и старт америчке „Глобалне муње-2017”.

Биће да покретање под узбуном авијације Четврте армије и ПВО Јужног војног округа није било обична војна вежба већ логични одговор Русије на `аскетизам` и `муње` Запада.

Фронтовски бомбардери Су-25М, Су-25СМ су условно уништили групу војних авиона, елементе ПВО и друге важне објекте противника. Током четири дана, колико је трајала вежба-одговор, пилоти су извели више од 120 тренажно-борбених летова. Истовремено је у Западном војном округу двадесетак ловаца-бомбардера Су-34, под заштитом ловаца МиГ-29СМТ и МиГ-31БМ, ракетирало и бомбардовало објекте `условног противника` на војном полигону Погоново.

А зенитно-ракетне јединице Западног војног округа су на полигону Ашалук помоћу С-300 и С-400 „Тријумф” одбијале ваздушни напад условног противника. Још су на осам полигона Западног војног округа `одрађивани` нормативи тактичке, инжењеријске и ватрене припреме тенковских и мотострељачких јединица..

Ката

 

 

 

 

Извор fakti.rs

Тагови: ; ; ; ;