Професор историје на Америчком универзитету у Вашингтону Ален Лихтман тачно је предвидео резултате свих америчких избора још од 1984. године, па тако и победу Доналда Трампа на изборима за председника САД, а сада у својој новој књизи предвиђа Трампов опозив(«The Case for Impeachment»), у Конгресу.

У делу под насловом «Аргументи за опозив» Лихтман каже да ће Републиканци након тога за новог шефа Беле куће одабрати актуелног потпредседника Мајка Пенса којег знају и верују му.

Професор сматра да Трамп прети институцијама и традицијама Америке и додаје да је «јасно зашто би републикански Конгрес могао да одбаци председника своје странке».

Према Лихтману, до опозива Трампа могло би да дође услед оптужби за издају због контактирања са Русијом као и злоупотребе власти. Он је у изјави за «Политико» коју преноси британски «Индипендент» подсетио и да је државни тужилац САД Џеф Сешнс раније рекао да председник може да буде оптужен за прекршаје почињене пре него што је преузео дужност.

Лихтман каже да би то могло да укључује и Трампова кршења људских права, потенцијалне повреде ембарга на Куби као и потенцијални сукоба интереса у вези са бизнисом актуелног шефа Беле куће.

Кроз најновију књигу Лихтман критикује Трампа, подсећајући на противљење америчког председника Париском споразуму о климатским променама, а подсетио је такође и на његову забрану миграције, преноси загребачки»Вечерњи лист».

Ројтерс

Тагови: ; ; ;