Француска изборна кампања је била пропраћена скандалима и изненађењима, пише CNN и оцењује да ће, ако кандидат ултрадесничарског Националног фронта Марин ле Пен буде изабрана за Председника, све опције ће бити на столу.

У години након британске одлуке о изласку из ЕУ и победе Доналда Трампа на изборима у САД, један кандидат је доминирао медијским насловима. Реч је о десничарки Марин Ле Пен, јавља CNN.

Њена партија Национални фронт има дугу историју евроскептицизма. У последње време Ле Пенова је покушала да ублажи своју слику и позицију своје партије по питању француске будућности у ЕУ. У једном тренутку, Национални фронт се залагао и за напуштање евра, а онда је недавно рекла да би организовала референдум о питању валуте. Такође је рекла да би покушала да поново уговори чланство Француске у ЕУ, а одржала би референдум ако то пропадне.

«Тешко да ће освојити већину на парламентарним изборима заказаним за 11 јун, а онда би имала Владу десног центра која би јој стајала на путу да одржи референдум», наводи CNN.

Ако би Французи гласали да задрже евро, што би се вероватно и десило ако се верује анкетама, Ле Пенова би одступила. Ако би већина изгласала да напусти ЕУ и еврозону, то би заправо било илегално, јер у Уставу Француске пише да је «Република део ЕУ». Таква одлука би захтевала и промену Устава.

«Ако Ле Пенова буде изабрана све ће бити на столу», наводи CNN.

Ствари би постале озбиљне и за Шенген. Европска комисија је већ потезала могућност укидања Шенгена, али гранична контрола, са свим гужвама које би настале, направиле би велику економску штету.

Ипак, и њен противкандидат Жан-Лик Меланшон би такође нове преговоре са ЕУ, као и референдум ако не добије оно што жели. Није ни чудо, пише CNN, што је немачки Министар финансија Волфганг Шојбле могућност друге рунде у којој су Ле Пенова и Меланшон назвао ноћном мором, преноси Танјуг.

Ката

 

 

 

 

Тагови: ; ;