Председник Републике Српске Милорад Додик је рекао да је Бањалука за Републику Српску главни град у коме се развија и живи идеја Српске за коју су многи страдали. Он тврди да је идеја Српске била вековна тежња многих који су живели на овим просторима, да Срби са другима живе у миру и имају свој организациони и територијални облик.

„Зато је Бањалука важна и зато смо ми из институција Републике Српске у континуитету улагали напоре да граду дамо садржаје које треба да има као главни град”, рекао је Додик на свечаној академији поводом Дана града 22 априла.

По његовим речима, постојала су два упечатљива периода у којима се Бањалука развијала. Први је у време бана Светислава Милосављевића, који је дао основне контуре за развој града. Други обухвата последњих петнаестак година када су многи прегаоци, који су руководили градом, дали несумњив допринос да град добије свој средњеевропски значај.

„Бањалука данас, то нису само алеје, младост и спорт. Данас је овде централни систем власти Републике, централно место политичких, економских, финансијских и других дешавања”, рекао је Додик, додајући да ће Бањалука ускоро добити и нови клинички центар и да су осмишљени пројекти ауто-путева.

„У том погледу Бањалука представља централно место, јер је то тако природно, али не сматрамо мање важним ни било који део Републике Српске”, навео је Додик.

Ката

 

 

 

 

 

Тагови: ;