Председник Републике Српске Милорад Додик је, у обраћању окупљенима поводим Дана сећања на злочин геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту, Доњој Градини, поручио да овај век мора бити век окупљања за Србе.

фото: Срна

«Живети у логору, у Јасеновцу, на хрватској страни, било је горе него смрт, зато су многи страдање сматрали својим спасењем. Нећу моћи ни да разумем, ни схватим шта се ово десило, како смо могли то да дозволимо, како постоје људи који су могли то да ураде», рекао је Додик.

Истакао је да је прошли век био век нашег страдања, а да овај век мора бити «век наших окупљања».

То није окупљање да бисмо другима учинили реванш, већ да нам се нешто слично никад више не деси, рекао је Додик и поручио да је Република Српска створена да Срби буду слободни, јер за нас нема слободе без државе.

«Да смо 1941. године имали РС не бисмо доживели Јасеновац. Зато је РС и створена и опстаје у готово немогућим условима у којима се налази», рекао је Додик.

Истакао је да је РС усмерена ка градњи мира и стабилности, те да нема намеру и не жели дестабилизацију на овим просторима, већ хоће да буде део света који гради мир.

«Али оно што се десило мора да буде убележно и упамћено и зато тражимо да се Јасеновац обележи као место геноцида», рекао је Додик.

Истакао је да је РС одговор и зов за слобоодом, не само за ове генерације, већ и за оне који су поднеле жртву и страдали да би се очувала бит нашег народа.

«Република Српска је синоним за слободу и не можемо је се одрећи», истакао је Додик и додао да је познато да постоје они који је не желе и да су они близу оне стране «која нас је овде и побила, да су и деца једва остала жива».

Према његовим речима, преко реке Саве, са хрватске стране, није дозвољено обележавање злочина у Јасеновцу, и зато је захвалио свима који су дошли на комеморацију у Доњу Градину.

Додик је навео да БиХ није место које штити Србе, већ је то РС и Србија, и поручио да је опредељења да никад више не дозволимо никоме да нас побије и да бранимо своје, без обзира на то колико неко био силан и моћан.

«Србија има легитимно право да брани и одбрани слободу свог народа. РС не жели да дестабилизује никог, али желимо јаку РС и Србију и нека живе РС и Србија и српски слободарски народ где год био», поручио је Додик.

Истакао је да морамо да поштујемо старадaња других, јер су и они страдали, али је приметио да су некако страдања Срба изгубљена, можда и зато што ни сами нисмо имали довољно пажње и концентрације да се то обележава.

Председник РС је назначио и да су се Срби увек борили за слободу и да нема похода у који су Срби ишли да освајају, а и кад су ратовали ван своје територије, ослобађали су друге.

«А други су се придружили када су видели ко је победник и изградили своју самосталност коју су им Срби поклонили. За кога смо гинули у Трсту? Зашто смо то дозволили уместо да градимо српске земље? Имали смо право као победници да одредимо начин на који ћемо живети. Нажалост, то смо пропустили», рекао је Додик.

 

РТС/Танјуг

Тагови: ; ; ; ; ; ; ; ; ;