Научници су се придружили протесту који се истовремено одржава у више од 500 градова у свету, а подржали су их учесници протеста «Против диктатуре», који су им се придружили испред зграде САНУ. Они су синоћ око 19:45 завршили протестну шетњу централним градским улицама испред Дома народне скупштине. Студенти су најавили да ће се у недељу поново окупити на истом месту.

Заједничка шетња неколико стотина учесника почела је након што су се научници Србије окупили око 17.00 сати испред зграде САНУ у центру Београда, протестујући због малих издвајања за науку а потом су организовали «Марш за науку».

Учесници «Марша за науку» су упозорили да су у Србији најмања издвајања за науку у Европи и да је због тога али и забране запошљавања немогуће ангажовати младе истраживаче који су приморани да напусте земљу или да се сналазе на друге начине.

Током протестне шетње окупљени су кратко застали испред Филозофског факултета, а затим су шетњу наставили до Музеја Николе Тесле у Крунској улици и до зграде Министарства просвете, науке и технолошког развоја, у Немањиној.

Носили су транспаренте «Марш за науку, а не марш науко«, «Марш знања а не марш знању«, «Знањем против диктатуре«, «Наука без цензуре«, «Научница је у Србији Робинсон Крусо«, «Образовање за све«, «Не улажете у образовања да не изгубите изборе«, «Свирај крај културом против диктатуре«, «Против терора власти«, «Доводе богате Арапе а ја немам ни за чарапе«.

Испред зграде Музеја Николе Тесле, протестанти су рекли да научни радници морају више да буду укључени у креирање научне политике. Указали су да се науком већ десет година баве исти људи који, како је речено, пишу безвезне правилнике и доносе лоше одлуке уместо да се баве провером плагираних доктора.

Потом су наставили шетњу до зграде ресорног Министарства у Немањиној улици где су на кратко застали скандирујући «Оставке, оставке» а потом су се вратили до степеница Дома народне скупштине где је протест завршен.

Током протеста није било инцидената, саобраћајна полиција је регулисала саобраћај који је био заустављен на траси шетње а било је приметно и присуство полиције у цивилу.

«Браво полиција, браво полиција», скандирали су уочи завршетка шетње на раскрсници Булевара краља Александра и Улице кнеза Милоша пошто се један од учесника протеста преко мегафона захвалио полицији на разумевању.

Ката

 

 

 

 

 

Извор Бета/Телеграф

Тагови: ; ;