Главни тужилац Катаније Кармело Цукара, који је покренуо контраверзну истрагу о наводној повезаности либијских кријумчара миграната са НВО које их спашавају на мору, је рекао у интервјуу за La Stampu да има доказе за своје оптужбе.

Он каже да се оптужбе не односе на велике организације као што су Лекари без граница или Спасите децу, али ствари стоје другачије када је реч о другима, као што су малтешки MOAS или немачке НВО, које су у већини.

«Имамо доказе да постоје директни контакти између неких НВО и кријумчара људима у Либији. Још не знамо хоћемо ли и како користити те информације на суђењу, али смо прилично сигурни у оно што говоримо», рекао је он.

Објаснио је да те НВО добијају позиве из Либије, да се пале светла која наводе бродове са мигрантима према спасилачким бродовима и да неке организације понекад искључе радио везу како би прикриле да улазе у либијске територијалне воде.

«То су доказане чињенице», рекао је он.

Мигранте на централном Медитерану спашава најмање десет невладиних организација, укључујући Jugend Retet, Si Voč, Si-Aj, Lajf Boat, SOS Mediteranee и Mišon Lajfeline из Немачке и Proaktiva Open Arms из Шпаније.

Европска агенција за границе Фронтекс је такође оптужила хуманитарце за повезаност са кријумчарима, а италијански парламентарни тим спроводи истрагу о томе. Све НВО одлучно одбацују оптужбе.

Ката

 

 

 

 

 

 

 

 

Извор 24 sata.hr

Тагови: ; ; ; ;