Французи ће данас гласати у првом кругу председничких избора након кампање која је била пропраћена скандалима и изненађењима, пише ЦНН који наводи да ће ако кандидаткиња ултрадесничарског Националног фронта Марин Ле Пен буде изабрана «све опције бити на столу».

Међутим, у години након британске одлуке о изласку из ЕУ и победе Доналда Трампа на изборима у САД, један кандидат доминирао је медијским насловима — десничарка Марин Ле Пен.

Њена партија Национални фронт има дугу историју евроскептицизма. У последње време Ле Пенова је покушала да ублажи своју слику и позицију своје партије по питању француске будућности у ЕУ.

У једном тренутку, Национални фронт се залагао и за напуштање евра, а онда је недавно рекла да би организовала референдум о питању валуте. Најновије, навела је да би покушала да поново уговори чланство Француске у ЕУ, а ако то пропадне, одржала би референдум.

Чак иако постане председница, пише ЦНН, Ле Пенова ми мудро требало да шампањац задржи у флаши још неко време.

«Тешко да ће освојити већину на парламентарним изборима заказаним за 11. јун, а онда би имала владу десног центра која би јој стајала на путу да одржи референдум», наводи ЦНН.

Ако би Французи гласали да задрже евро, што би се вероватно и десило ако верујете анкетама, Ле Пенова би одступила.

Ако би већина изгласала да напусти ЕУ и еврозону, заправо би то било илегално јер у Уставу пише «Република је део ЕУ», тако да би то захтевало и промену Устава.

«Ако Ле Пенова буде изабрана све ће бити на столу», наводи ЦНН.

Ствари би постале озбиљне и за Шенген. Европска комисија је већ протезала могућност укидања Шенгена, али гранична контрола, са свим гужвама које би настале, направиле би велику економску штету.

Ројтерс

Тагови: ; ;