Председница „Националног фронта“ Марин ле Пен води у првом кругу избора за председника Француске, први су прелиминарни подаци Министарства иностраних послова Француске.

Након 30 одсто пребројених гласова, Ле Пенова је освојила 24,78 одсто укупног броја гласова, док је на другом месту Емануел Макрон са 21,75 процената.

На трећем месту је Франсоа Фијон са 19,65 одсто.

Нови подаци: Након 44,89 одсто пребројених гласова, Ле Пенова је освојила 24,3 одсто укупног броја гласова, док је на другом месту Емануел Макрон са 22,28 процената

Након пребројаних 70 одсто листића, Макрон је освојио 23,11 одсто гласова, док је Ле Пенова иза њега са 23,08 процената.

На трећем месту је Франсоа Дијон са 19,81, док је Жан Лук Меланшон иза њега са 18,62.

У други круг избора иду Ле Пен и Макрон.

Након објављивања прелиминарних резултата, Ле Пенова је изјавила да су она и њене присталице прешле прву фазу на путу ка Јелисејском дворцу. Према њеним речима, она ће у другом кругу бити кандидат народа.

«Пред вама је веома једноставан избор: или држава без заштите, без граница, глобална конкуренција, масовне имиграције, или Француска са границама које штите радна места, нашу куповну моћ, нашу безбедност и наш суверенитет», рекла је Ле Пенова.

Са друге стране, Макрон је рекао да је Француска данас окренула нови лист у политичком животу те земље.

Огласио се и Фијон, који је признао пораз, али је позвао све „демократски оријентисане бираче“ да на председничким изборима не допусте да на власт дођу „екстремисти“.

И премијер Бернар Казнев је позвао све бираче да у другом кругу подрже Макрона.

Иначе, излазност на председничким изборима у Француској је до 20 часова по локалном времену износила 81 одсто, подаци су Министарства унутрашњих послова те земље.

Други круг избора одржаће се 7. маја.

(Видео) Немири у Француској, Сукоби демонстраната и полиције у центру Париза

 

Тагови: ; ; ; ;