Полагањем венаца и паљењем свећа код споменика «Зашто?», Ноћас у 02:06 су породице, колеге и пријатељи одали пошту радницима Радио-телевизије Србије погинулима у бомбардовању 1999 године. У нападу НАТО је страдало шеснаест запослених у тој медијској кући, а РТС наводи да је то био први случај да је медијска кућа проглашена легитимним војним циљем.

Међународна организација за људска права «Хјуман рајтс воч» је 2000 године саопштила да није било оправдања за бомбардовање телевизије. Челници НАТО су тврдили да је напад био оправдан, а специјална комисија Хашког трибунала, која је испитивала и случај бомбардовања РТС, није предложила Тужилаштву да покрене кривични поступак.

Бивши директор РТС Драгољуб Милановић је 2002 осуђен је на десет година затвора јер није поштовао наређење тадашње Савезне владе да људе и технику измести из зграде у Абердаревој и Хиландарској улици, преноси Танјуг.

У нападу НАТО у ноћи између 22 и 23 априла су погинули шминкер Јелица Мунитлак (27), видео-миксер Ксенија Банковић (27), техничар у размени Дарко Стоименовски (25), техничар у мастеру Небојша Стојановић (26 ), радник обезбеђења Драгорад Драгојевић (27), електричар Драган Тасић (29), камерман Александар Делетић (30), техничар Славиша Стевановић (32), дизајнер програма Синиша Медић (32), техничар Иван Стукали (33), радник обезбеђења Дејан Марковић (39), радник обезбеђења Милан Јоксимовић (47), техничар у мастеру Бранислав Јовановић (50), прецизни механичар Милован Јанковић (59), режисер програма Томислав Митровић (61) и монтер Слободан Јонтић (54).

Ката

 

 

 

Тагови: ; ; ; ;