Русија је у току 2015. и 2016. хаковала систем данске обавештајне службе и имала приступ мејловима запослених у тој служби, изјавио је министар одбране Данске Клаус Хјорт Фредериксен за дански лист «Берлингске», а преноси Ројтерс.

Како наводи агенција, извештај о томе је објављен у време када је неколико влада западних земаља укључујући САД, Француску и Велику Британију, оптужило Русију да је хаковањем покушавала да утиче на изборе у САД — оптужбе које је Москва у више наврата одбацила као неосноване.

 

У извештају јединице за сајбер безбедност у оквиру Данске војне обавештајне службе, наводи да је «страни актер» шпијунирао против данских власти и добио приступ документима која нису под ознаком «поверљиво».

Иако држава није именована у извештају, министар Фредериксон рекао је да је то била Русија.

 

«Повезан је са обавештајним службама или централним органима руске владе и непрестана је битка покушај да их држимо на одстојању», рекао је он.

 

Портпаролка данског министарства одбране потврдила је да је министар тачно цитиран, али је додала да он за сада то неће даље коментарисати.

 

Група која је извршила хаковање, то је учинила под називом «АПТ28» односно «Фенси Бер» и била је једна од две групе које су наводно илегално оствариле приступ мејловима америчких Демократа прошле године, наводи агенција позивајући се на дански лист.

Извор Ројтерс

 

Тагови: ; ;