Евро је нагло скочио у односу на долар и јен након исхода првог круга председничких избора у Француској, према којима у други круг иду Емануел Макрон и Марин ле Пен.

 

Агенције наводе да је евро достигао највећу вредност од средине новембра прошле године.

Евро се јутрос стабилизовао након што је дотакао петомесечни максимум у односу на долар после успеха центристичког кандидата у првом кругу француских избора.

Евро је ојачао 1,1 проценат на 1,0844 долара до поднева на азијском тржишту, након што је раније достигао 1,0940 долара, односно највиши ниво од 10. новембра.

Центристички кандидат Емануел Макрон, проевропски бивши банкар и министар економије, победио је у првом кругу гласања и квалификовао се за други круг 7. маја раме уз раме са другопласираном, десничарски оријентисаном, Марин ле Пен.

Према јапанској валути евро је ојачао 2,1 одсто, на 119,34 јена, а претходно је забележио једномесечни максимум од 120,935 јена.

Долар је ојачао 0,8 одсто, на 110,03 јена, скочивши раније изнад 110 јена први пут у скоро две недеље.

Подсетимо, центристички кандидат Емануел Макрон и лидерка крајње деснице Марин ле Пен освојили су највише гласова у првом кругу председничких избора у Француској.

 

 

СПУТНИК

Тагови: ;