У Суду БиХ сутра ће бити настављено суђење команданту такозване Армије БиХ у Сребреници Насеру Орићу и припаднику те војске Сабахудину Мухићу за злочине над српским ратним заробљеницима на подручју Сребренице 1992. године.

 

Орић и Мухић оптужени су да су 1992. године у местима Залазје, Лолићи и Куњерац убили тројицу заробљеника српске националности — Слободана Илића, Милутина Милошевића и Митра Савића.
На рочишту одржаном 11. априла, сведок одбране Џемаил Бећировић рекао је да су Милутина Милошевића убили људи који су како је рекао «бранили барикаде».
Он је тврдио да се из Братунца чула страшна бука, те да су како је навео ишли тенкови, транспортери, аутобуси и приватна возила пуна војске.

«На транспортерима су била два човека која су преко мегафона позивала на предају, говорила да се запале старе куће, а оставе нове. Препознао сам глас Мирослава Дероњића, а касније сам чуо да је други човек који је издавао команде и позивао на рушење кућа, био Милутин Милошевић», рекао је Бећировић.

Описујући тај догађај, сведок је рекао да су српске снаге дошле до барикаде на улазу у Лолиће и упале у клопку «народа који се самоорганизовао без ичије помоћи и који је зауставио ту војску».
Он је навео да је тог дана Лолиће бранило најмање 100 до 200 људи, а да му је Мехмед Омеровић рекао да је Милошевић убијен, јер је на транспортеру био лака мета за људе који су «бранили барикаде».
Бећировић је потврдио да са свог положаја није могао видети моменат када је Милошевић убијен, те да је његово тело остало у Лолићима са телима још 10 до 15 српских војника који су ту погинули.
Сведок је рекао да је Насера Орића први пут видио у јесен 1991. године у Коњевић Пољу, а да га је упознао 7. јануара 1993. након како је рекао «пада» Кравице.
За оптуженог Сабахудина Мухића, кога познаје од пре рата, рекао је да је чуо да је био припадник Вољевичког батаљона, те да у току акције на Лолиће није био на том подручју.
Други сведок одбране Јасмин Синановић говорио је о акцији на Куњерац која се одвијала 14. децембра 1992. године, те потврдио да Орић и Мухић нису у њој учествовали.
Почетак сутрашњег суђења заказан је у 9.00 часова.

 

 

 

Тагови: ; ;