Воћњаци у Фрушкогорју засад преживели ниске температуре и падавине

Веома хладно време за ово доба године у мањој мери довешће до оштећења биљака, нарочито у воћарској производњи, оцењују стручњаци у Фрушкогорју. И ове године као и претходних, воћари се надају извозу бресака и јабука за Русију. Они немају хладњаче, па, како кажу, за њих је велики спас када род одмах са гране предају купцу.

Више од 43 литара кише по метру квадратном пало је за два дана на подручју иришке општине. Хладно време, без мраза, није много оштетило воће, али воћари очекују да ће приноси ипак бити мањи.

— Засад се на стаблима не виде оштећења, али тек за неколико дана, када температура порасте, показаће се право стање. Оно што је сигурно, то је да ће род кајсије подбацити, јер је и најосетљивија на хладноћу. Јабука, бресква, трешња већ су формирале плодиће, и сада им је најважнија заштита од чађаве краставости, пепелнице и зелене ваши — наглашава Милан Марковић из Нерадина, који се више од три деценије бави воћарством и један је од највећих произвођача јабука у Фрушкогорју.

Марковић који има засађене брескве на три хектара, јабуке на пет, шљиве на 1,5 хектара и трешње на 30 ари, сумњичав је да ће принос премашити прошлогодишњи.

— Не надам се да ћу ове године имати као прошле 14 тона по хектару брескве, или 60 тона јабуке. Једино што знам је да ћу их поново извести за Русију, као и већина воћара из ових крајева. Која ће то бити цена, видећемо — наглашава Марковић, додајући да је прошлогодишња јабука, и то више од 70 одсто, отишла Русима по 50 евроценти по килограму.

Како каже наш саговорник, купци са Истока дођу камионом, и плате на лицу места.

— Пре неколико година, Руси су овде почели откупљивати шљиве, па затим јабуке. Добро су плаћали, и то је био један од разлога што су воћари почели да шире засаде. Данас има много нових воћњака, поред великих плантажа… Не заостајемо ни ми, мали произвођачи — истиче Марковић.

Ни воћар Дејан Јојић из Ирига није приметио оштећење на бресквама, које узгаја на 4,5 хектара, на јабукама, које су на три и шљивама на једном хектару.

— Негде је можда било приземног мраза, али није био толико јак. И винова лоза је кренула, али хладноћа јој засад није нашкодила — закључује овај произвођач.

Поред заштите воћа, коју ће воћари обавити одмах чим се време пролепша и подигну температуре, следе плевљење и проређивање плодова.

 

Аутор: С. КОСТИЋ

Извор: «Новости»

Тагови: ;