У граду Фиеру, у Албанији, живи пет хиљада Срба, од којих је неколико хиљада муслиманске вероисповести. Срби муслимани — тако се изјашњавају. И таквих има у више места Албаније, посебно у Скадру, где је реч углавном о породицама пореклом из Подгорице и њене околине. Ови у Фиеру су пореклом из Санџака, доселили се на албанску обалу 1924. године.

 

Захваљујући задивљујућој храбрости и упорности породице Дуљевић, већ пету годину ради прва и једина српска основна школа у „земљи орлова“. За ову просветитељску мисију, домаћин Екрем Дуљевић, даровао је своју кућу. Преуредио је за потребе школе у којој данас неколико стотина ђака сриче српску азбуку. Уче о српској историји и традицији.

Наставу за ученике од првог до четвртог разреда изводе учитељи који долазе из Скадра и Тиране, а ангажовано је и шест возача који довозе ђаке из суседних места.

У лепо уређеној учионици, окићеној српским заставама, први час почиње школском химном „Свети Сава“.

Ученици показују свеске са обрађеним градивом исписане на српском језику, ћирилицом и латиницом, цртеже са изложбе.

На часове, како рекоше, долазе с великом вољом, јер желе да што боље овладају српским језиком. Да стекну знања о историји и култури својих предака. Наставник Козма Дима на табли исписује „Србија је наша мајка“, а ђаци га прате и читају у глас.

Како каже Екрем Дуљевић, који је и председник „Јединства“, Удружења Срба у Албанији, није све баш ишло лако како изгледа.

Према његовим речима, било је свакојаких притисака, од скидања српских симбола, заставе и табле школе, до претњи смрћу његовој деци од припадника Црвено-црне алијансе.

Извор: Магазин Седмица/Спутњик

Тагови: ; ; ; ; ; ;