Група под називом Батаљон «Имам Шамил» преузела је данас одговорност за недавни бомбашки напад на метро у Санкт Петербургу у којем је убијено 16 особа, и саопштила да је бомбаш поступио по наређењу Ал Каиде, јавља «Ројтерс» позивајући се на посматрачку групу СИТЕ.

Тврдњу те мало познате групе првобитно је објавила мауританска новинска агенција АНИ, коју често користе џихадистичке групе из западне и северне Африке за објављивање саопштења.

У саопштењу објављеном на сајту групе СИТЕ, наводи се да је бомбаш Акбарџон Џалилов, један од «витезова ислама» у Батаљону «Имам Шамил», извео херојску операцију…у граду Санкт Петербургу, што се подударило са посетом «злочинца Путина».

У саопштењу се каже и да је напад на метро био «освета за руско насиље над муслиманским земљама», међу којима се као примери наводе Сирија и Либија, али и руска република Чеченија.

«Руској влади, која очигледно није извукла поуку из пораза у Авганистану, поручујемо: ова операција је само почетак, а оно што тек следи бациће то у сенку, уз помоћ Алаха», наводи се у саопштењу, у којем се наговештава да ће у будућности против Русије бити још погубних напада, закључује Ројтерс.

 

 

РТС

Тагови: ;