Око 2.000 грађана Будимпеште окупило се недалеко од руске амбасаде, како би протествовали против «руског растућег утицаја и ауторитарних тежњи мађарског премијера Виктора Орбана».

Окупљени су синоћ узвикивали «Европа», «Зауставимо Москву», као одговор на кампању владе «Зауставимо Брисел» у којој тврде да ЕУ све више одбацује права држава чланица, пренео је АП.

Наиме, на Фејсбук страници „Стоп Москви!“ на мађарском језику, «непознати организатори» заказали су „спонтане“ протесте испред амбасаде Русије у Будимпешти, а разлог је, тврде они, наводни утицај Владимира Путина и Кремља на премијера Мађарске Виктора Орбана кога организатори сматрају диктатором. Као разлоге за протесте навели су и то да они не желе да буду „тројански коњи“ Русије у ЕУ, противе се подршци «злочиначком режиму сиријског председника Асада», «нападима на територијални интегритет Украјине» и «кршењу права гејева у Чеченији».

Организатори протеста тврде да су независни и да иза њих не стоји ниједна политичка партија.

Подсећамо да су и демонстранти у Македонији и Румунији, као и у Русији и Белорусији испрва тврдили да су њихова окупљања спонтана и да организатори протеста не припадају ниједној политичкој партији нити се за циљеве истих боре.

Намеће се такође још једно питање — ако у Мађарској или било где у свету заиста расте утицај Русије, да ли је то због «политичког притиска», како западни медији најчешће дефинишу било какав вид присуства Русије у другим државама, или просто подршка Русији расте због назадовољства и отпора народа према политици коју Запад води у њиховој земљи и свету?

Сијарто: Не видимо Русију као претњу по Мађарску и тачка! Поштујте наш став

Тагови: ; ; ;