Поводом најављене сједнице Скупштине Црне Горе на којој дио посланика намјерава да гласа о уласку наше земље у НАТО, поручујемо грађанима и неуким представницима власти који у овој превари учествују, да сваки грађанин може поништити ову одлуку једноставним захтјевом Уставном суду. Да ли је ријеч о незнању или заобилажењу уставних аката, тек посланици би морали знати да је према члану 91. Устава Црне Горе потребна двотрећинска већина посланика о учешћу наших војника у војној алијанси НАТО. Улазак у НАТО представља учешће у међународним снагама а за које је према Уставу потребна двотрећинска већина!

Позивамо све грађане да поднесу захтјев за оцјену уставности Уставном суду Црне Горе након оваквог гласања у нелегитимној Скупштини. Јасно је да је Уставни суд под контролом режима, да је правна струка занемарена чињеницом да не реагују на кршење Устава Црне Горе. Ради се о негирању већинске воље грађана којима ова власт не дозвољава да учествују у доношењу овако важне одлуке. Не само што то не дозвољава већ директно крши Устав доношењем закона простом већином и тиме постаје директан кривац за будућу нестабилност у Црној Гори и сваку последицу која произилази из овог недемократског чина. Крајње је монструозно ћутање представника власти у овом контексту о недавном нападу на војну базу у Авганистану у којој је био и контингент наше војске а у коме је погинуло 150 војника. За мало избјегнуту трагедију наша власт користи у сврху НАТО кампање и неуставног увлачења земље у НАТО, када ће се наши војници одлуком НАТО алијансе слати у неке нове ратова за мир за интересе великих сила.
Поручујемо им да увлачење земље у НАТО осим што ствара претпоставке за трајну дестабилизацију Црне Горе и осим што нас ставља у фронт против великих сила, од црногорских грађана прави мете за потенцијалне терористе.
Позивамо наше присталице и све слободне људе који се противе чланству Црне Горе у НАТО да нам се придруже на Цетињу, испред зграде Парламента у 11 часова.

Алтернатива Црна Гора
Покрет Слобода Народу,
Покрет за неутралност

Тагови: ; ; ;