Министар одбране Зоран Ђорђевић састао се данас у Москви са министром одбране Руске Федерације Сергејом Шојгуом.

Током састанка разговарало се о учешћу Србије на 6. Московској конференцији о међународној безбедности и наступу министра Ђорђевића на том скупу. Двојица министара анализирали су и досадашњу, као и перспективе будуће билатералне војне сарадње, уз констатацију да се односи у области одбране унапређују упркос комплексном окружењу.

Ђорђевић и Шојгу сагласили су се да Србија и Русија брижљиво штите своје односе дефинисане Декларацијом о стратешком партнерству, те је министар Шојгу том приликом и честитао Александру Вучићу избор за председника Републике Србије, нагласивиши да ће његов долазак на место врховног командата Војске Србије бити гарант за очување и напредак квалитета успостављених односа.

Министар Ђорђевић је рекао да је Србија посвећена војној неутралности те нагласио да напредак у приступним преговорима за пуноправно чланство у ЕУ никако не умањује сарадњу коју остварујемо са Руском Федерацијом. Србија је веома заинтересована за проширење сарадње са ОДКБ у овој и наредним годинама, те је Ђорђевић потврдио намеру да се активност у тој организацији подигне са нивоа посматрача на ниво активног учесника, већ од септембра 2017. године када ће у Казахстану припадници Војске Србије активно учествовати у вежби „Нераскидиво братство 2017“.

Ђорђевић је рекао да је Србија спремна да прихвати и организацију Омладинског форума на тему „Актуелни проблеми обезбеђења евроазијске безбедности“, те је захвалио министру Шојгуу на понуди за школовање српских кадрова у Сибирском институту за обуку кадрова за борбу против наркотика. Учешће на предложеним активностима размотриће се у сарадњи са Министарством унутрашњих послова, потврдио је Ђорђевић.

Српски министар одбране захвалио је руском колеги на позиву за његово учешће на Међународном војно-техничком форуму „Армија 2017“, као и на свеукупној подршци коју Русија пружа Србији.

Помоћ коју Русија пружа Србији у борби за очување територијалног интегритета и суверенитета на простору Косова и Метохије је од изузетне важности за нас, посебно у тренуцима све грубљег угрожавања наших националних интереса, рекао је Ђорђевић и истакао да и поред појединих неумесних изјава које долазе из суседства, Србија као највећа држава и лидер у региону наставља да буде промотер стабилности у том делу Европе.

На састанку је било речи и о мигрантској кризи, чије последице Србија осећа као транзитна земља, те је министар Ђорђевић нагласио да Србија подржава акције свих страна које имају за циљ смиривање ситуације у Сирији.

Министар одбране Зоран Ђорђевић учествоваће у раду 6. Московске конференције о међународној безбедности, која се сутра одржава у Москви.

 

Извор: Министарство одбране Републике Србије

 

Тагови: ; ; ; ; ; ; ;