Црквена општина Подгорица саопштила је да су непознати починиоци ноћас вандалски оскрнавили и украли острошки крст и икону Светог Василија Острошког Чудотворца у подгоричком насељу Коник, где је планирана изградња цркве.

 

 

У саопштењу се наводи да су крст и икона постављени у недељу, 23. априла на локацији где је планирана градња цркве Светог Василија Острошког и истиче да је на овај начин обележено место страдања невиних људи побијених у бомбардовању Подгорице 5. маја 1944. године.

«Будући да је велики број мештана Коника исламске и римокатоличке вероисповијести потписао петицију и дао прилог за градњу Цркве Светог Василија Острошког, сигурни смо да ово недело није инспирисано верским разликама, већ да иза свега стоје лични интереси појединаца», наводи се у саопштењу.

Из Црквене општине подгоричке подсећају да су, према сведочењу старих становника Коника, на месту бивше пијаце осамдесетих година прошлог века пронађени земни остаци страдалника, највероватније ту сахрањених у једној од бројних јама насталих у Подгорици од кратера авионског бомбардовања.

«Зато оне који атакују на ово место вођени трговачким духом и личним интересима треба да знају да скрнављењем крста и иконе вређају светињу вере и светињу људских гробова», наводи се у саопштењу Црквене општине Подгорица.

Подогоричке градске власти раније су поднеле кривичну пријаву против НН лица која су, како се наводи, «обила ограђени простор некадашње пијаце на Конику, који је у власништву Града».

 

 

РТРС

Тагови: