Након низа погубљења која су извршена у држави Арканзас на југу САД, Савет Европе позвао је САД на укидање смртне казне.

«Ово је веома узмемирујуће и противи се глобалној тежњи укидања ове нехумане и застареле казне. Ми апелујемо на САД као посматрача у Савету Европе да се уздрже од даљих погубљења», наводи се у саопштењу Савета Европе.

Како се наводи, кроз Европску конвенцију о људским правима, Савет Европе успео је да створи услове да смртна казна буде укинута у подручју које обухвата око 820 милиона људи. Белорусија, која није чланица 47-чланог Савета Европе једина је европска држава која има смртну казну.

Како је АФП пренео, у журби да погубе неколико осуђеника пре него што истекне рок смртоносној ињекцији, у држави Арканзас власти су јуче погубиле два затвореника што је прво дупло погубљење у САД у последњих 17 година.

Џек Џоунс и Марсел Вилијамс обојица осуђени на смрт 1990-их година, погубљени су уз помоћ смртоносне ињекције накох што је суд одбио њихове последње жалбе.

Власти Арканзаса планирале су да погубе осам осуђеника у 11 дана, али је њих четворо успело жалбама да добије одлагање казне.

 

Танјуг

Тагови: ; ; ; ;