Северна Кореја је спровела обимне артиљеријске вежбе у близини луке Вонсан, пише агенција Јонхап , позивајући се на изворе из владе.

Према агенцији, овом вежбом је Северна Кореја обележила 85. годишњицу војне базе. По свој прилици, вежби је присуствовао севернокорејски лидер Ким Џонг-Ун.

Тензије на Корејском полуострву су повећане због очекивања да би у част 85. годишњице оснивања Корејске народне армије, која се слави данас, Северна Кореја могла да носе изведе шест нуклеарних проба.

Почетком априла, Северна Кореја је извела покретање балистичких ракета, на шта је веома оштро одговорила САД наводећи да је спремна  да употреби сва средства да би извршила притисак на Пјонгјанг.

Ударна група америчких разарача на челу са атомским носачем авиона «Карл Винсон» је послата у регион  Корејског полуострва.

На атомском носачу авиона «Карл Винсон» се налази неколико десетина војних авиона и хеликоптера, укључујући 24 борца-бомбардера Ф / А-18, десет С-3А АСВ авиона, шест анти тактичких хеликоптера СХ-3Х, четири авиона ЕА-6Б, као и четири авиона АВАЦС-Е-2.

 

Тагови: ; ; ;