Удружење Турака у Србији планира да покрене иницијативу да Република Турска омогући и муслиманима у Србији са «османско-турским етничким коренима», који се као такви јавно декларишу, да имају двојно, односно уз српско, и турско држављанство.

Председник Удружења Турака у Србији са седиштем у Новом Пазару Алија Шаховић је у изјави за Анадолу Агенцy (АА) изразио очекивање да ће, како је навео, Турска оваквим гестом «још једном пружити братску руку муслиманима Санџака и омогућити им да уживају благодети и привилегије које им овај статус омогућава».

“Устав Републике Србије је врло демократичан у том погледу и пружа могућност двоструког држављанства и несметане реализације ове корисне идеје. Ова могућност је ближа него икада у историји да постане део наше заједничке стварности. На овај начин Република Турска ће недвојбено и неприкосновено показати да је заједнички дом свим муслиманима Балкана”, поручио је Шаховић.

Према концепцији Шаховића, ову привилегију неће моћи да користе «јавно декларисани противници Републике Турске и њеног демократски изабраног руководства и припадници терористичке организације ФЕТО и њени сарадници и инсталирани појединци или организације који делују и у Санџаку и у Босни и Херцеговини».

Образлажући иницијативу Удружења, Шаховић је у том контексту поновио став да је актуелни председник Турске Рецеп Таyyип Ердоган несумњиво водећа личност савременог муслиманског свијета.

“Он је и лидер најпросперитетније и економски, научно-технолошки и војно најјаче муслиманске земље света. Осим тога, господин Ердоган показује неупоредиво највећу пажњу и бригу за све муслимане широм планете, а посебно за муслимански живаљ Балкана. Он то јавно и нескривено показује у свакој прилици и својим изјавама јавно манифестује своје ставове главног заштитника муслимана, без обзира у којем делу балканског полуострва они живе”, истакао је Шаховић додавши како “Ердоган посебну љубав и пажњу посвећује муслиманима Босне и Херцеговине и Санџака”.

Иначе, Удружење Турака у Србији је 5. априла, на скупу под називом “Подршка Републици Турској и председнику Ердогану“ у Новом Пазару, позвало све сународнике из Санџака и Србије који живе у Републици Турској да пруже подршку уставним реформама на референдуму у тој земљи.

Ово удружење основано је средином 2014. године и за један од приоротетних циљева има да турској националној мањини која живи у Србији, кроз институције, оствари и обезбеди сва Уставом загарантована права мањинама.

 

Извор: Анадолија/ Глас Пазара

Тагови: ; ; ; ;